Mit ehetek | Az öt kék zóna - ahol az emberek a legtovább élnek
Az öt kék zóna - ahol az emberek a legtovább élnek

"Kék zóna - így nevezik a tudósok és a demográfiával foglalkozó szakemberek azokat a régiókat, ahol az emberek általában a legtovább élnek.

Ezek közül a Japánhoz tartozó Okinava a világelső, ahol különösen a nők esetében igaz, hogy sokkal tovább élnek a megszokottnál, méghozzá betegeskedés nélkül. Öt ilyen kék zóna található a földön.
A tudósok szerint, akik összehasonlították az öt kék zóna lakóinak életét, a hosszú élet titka az étrendben, a testgyakorlásban, az életcélban (más szóval ikigaiban), valamint a kiegyensúlyozott és szoros társas viszonyokban rejlik, vagyis abban, hogy sok barátunk legyen és jó családi kapcsolataink.

Ezek a közösségek jól osztják be az idejüket, ami csökkenti a stresszt, kevés húst fogyasztanak, az ételek feldolgozása egészségesen történik, alkoholfogyasztásuk kimért. Testgyakorlás nem kimerítő, de mindennap mozognak valamit, sétálnak, vagy kimennek a kertbe, dolgozni. A kék zónák lakói a gyaloglást választják a kocsival szemben. Mindegyik területen jellemző a kertészkedés, ami mindennapos fizikai aktivitást követel meg, ami ugyanakkor alacsony intenzitású mozgás."

Mind a négy szempont fontos, de talán az egyik legfontosabb, hogy legyen életcélunk, ami szenvedéllyel tölt el, amiért érdemes felkelnünk minden nap! A négy szempontot (étrend, testgyakorlás, életcél, kapcsolatok) járjuk köre a következő néhány blogunkban, de ezzel a legfontosabbal kezdjük. Miért, mert ha van életcélunk, akkor étkezésünket is könnyebb egészségesebb mederben tartani.

A hosszú élet titka nem titok többé, csak minél hamarabb el kell kezdenünk úgy élni, mint aki hosszú életet akar élni.

Forrás: 
A hosszú élet Japán titka (Héctor García és Francesc Miralles)

Képforrás: www.cbsnews1.cbsistatic.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea és Csilla 


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések