Mit ehetek | Az igazi hortobágyi palacsinta

Az igazi hortobágyi palacsinta

Az igazi hortobágyi palacsinta
Az igazi hortobágyi palacsinta

Elkészítés

Palacsinta: A tojás sárgáját az olajjal és a sóval összekeverjük, beleszitáljuk a lisztet, és közben folyamatosan adagoljuk a tejet, hogy mindig krémes állagú legyen. A végén beleöntjük a szódavizet. Lefedve fél órát pihentetjük. Tapadásgátló bevonatú serpenyőben, amíg a pörkölt készül kisütjük a palacsintákat.
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a pirospaprikát, majd az apróra vágott paprikát és a paradicsomot. Ha a paradicsom már jól kifőtte a levét hozzáadjuk az apró kockára vágott húst. Főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ha a hús elkészült, sózzuk, borsozzuk. Leszűrjük a pörköltszaftot, a húst ledaráljuk. A pörköltszaftot lábosban összekeverjük a liszttel simára kevert fele tejföllel. Kis lángon kevergetve jól kiforraljuk. A darált húst összekeverjük 2-3 evőkanál pörköltszafttal és ugyan annyi tejföllel. A palacsintákat megkenjük a krémszerű masszával és felcsavarjuk. Tűzálló tálba tesszük és a tejfölös mártást a palacsintákra öntjük. Befedve, előmelegített, közepesen meleg sütőben átforrósítjuk 10-15 perc alatt. Tálaláskor a tejföllel, petrezselyemlevéllel díszítjük. 


    • adag4
    • Gyermekeknek
    • Kamaszoknak
    • Felnőtteknek
    • Időseknek
    • Tavaszi
    • Kora nyári
    • Késő nyári
    • Őszi
    • Téli
    • Délelőtt
    • Este
    • Egész nap
    • Elkészítési idő
    • Elkészítési idő
    • Elkészítési idő
    • Nehézség
    • Nehézség
    • Nehézség
    • Költség
    • Költség
    • Költség

Alapanyagok

Hozzávalók:
  • ízlés szerint Friss petrezselyem
Palacsintához:
  • 2 evőkanál Étolaj - Napraforgóolaj (26 g)
  • 1 késhegynyi Só
  • 50 dkg Finomliszt BL55 
  • 1 dl Szódavíz (10 dkg)
  • 400 ml Tej 1,5%-os (36 dkg)
  • 2 db Tojás (11 g)
Pörkölthöz:
  • 1 db nagy Vöröshagyma (20 dkg)
  • 2 közepes gerezd Fokhagyma (8 g)
  • 1 púpos evőkanál Finomliszt BL55 (15 g)
  • fél mokkáskanál Őrölt feketebors (1 g)
  • 1 evőkanál Pirospaprika por (7 g)
  • 1 csapott teáskanál Só (5 g)
  • 2 dl Tejföl, 12%-os (20 g)
  • 3 evőkanál Étolaj - Napraforgóolaj (40 g)
  • 1 db Paprika (90 g)
  • 1 db közepes Paradicsom (11 dkg)
  • 50 dkg Sertéscomb 

Tápanyagtartalom (1 adag)

  • kcl: 987
  • CH: 103.4 g
  • fehérje: 39.5 g
  • zsír: 44.1 g