Mit ehetek | Az anyatermészet leghatásosabb kísérlete a halál megelőzésére
Az anyatermészet leghatásosabb kísérlete a halál megelőzésére

"Amennyiben az alvásnak nincs valamilyen létfontosságú funkciója, úgy a valaha volt legnagyobb hiba az evolúciós folyamat során."

Életünk 1/3-át alvással töltjük. Elképzelhető lenne, hogy az alvás, amely ennyi időt "ellop" az életünkből, csak egy-két funkciót szolgálna?
Nem! Adja meg a választ a Miért alszunk? c. könyvében Matthew Walker, PHD (idegtudományok, a pszichológia és az alváskutatás professzora).

Az utóbbi évek több ezer kutatása egyöntetűen rámutatott, hogy nincs olyan szervünk, életfunkciónk, amelyen ne javítana egy kiadós alvás vagy épp ne rontana rajta az alváshiány.
Alváshiány alatt ne a pár órás alvásokra gondoljunk! Elég, ha az ébresztőóra csöngésére ébredünk - ha csak 30 perccel korábban jelez is, mint ahogy magunktól ébrednénk - és máris jó eséllyel kialvatlanul kezdődik a napunk. 

A könyv nem csak egyszerűen összefoglalja a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás előnyeit, ennél sokkal több mindenre rávilágít.

Számomra kimondotta érdekesek és tanulságosak voltak azok a kutatások, melyek pár napos 1-2 órával kevesebb alvásnak a mérhető egészségkárosító hatásáról, és az okok bemutatásáról szóltak.

Diétázunk és nem alszunk? Eredmény, hogy a fogyás izomból történik főleg, nem a kívánt zsírból. De azt is megtudhatjuk, miért kívánunk kevés alváskor sokkal több és energia dúsabb ételt. Rámutat a vérnyomás problémák, a rák, a cukorbetegség - hogy csak néhányat említsek - alváshiány okozta megnövekedett kockázatára. Sőt érthetően megismerhetjük a szervezetünkben alváshiányos állapotban lezajló folyamatokat is.

Szóval alvásra fel! Mostantól mi már az 'Ideje aludni menni' jelzést használjuk az óránkon, hogy magunktól, kipihenten keljünk.

 Ha  nem akarsz lemaradni egészségről, ételekről szóló blogjainkról, iratkozz fel hírlevelünkre

(A cikket írta: Böcker Bea)
Képforrás: www.canva.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések