Mit ehetek | Alkalmazkodás vagy közös élet?
2020 dec 07
Alkalmazkodás vagy közös élet?

A minap barátaink kérték, hogy a példánkon keresztül meséljük el, hogyan is tudnának jobb párkapcsolatban lenni. Mi egy patchwork család vagyunk, immár 14 éve. És kapcsolatunk egyre jobb és jobb. Igaz naponta teszünk is érte.

Mi köze ennek a táplálkozáshoz, egészséghez? Rengeteg! A családi konfliktusok stresszhormonnal töltik meg szervezetünket. Ráadásul nehezen tudunk a helyzettől gyorsan megszabadulni. A kezelése és a végleges elvágása is hosszú ideig folyamatos stresszel jár. Márpedig a stresszhormon korlátozza az emésztésre fordított energiát. A hízásra hajlamosak híznak, a fogyásra hajlamosak pedig belefogynak a stresszbe. Hajlamosabbak leszünk a megbetegedésre is. Akár komoly, krónikus betegségeket is be tudunk ilyenkor gyűjteni magunknak.
Ezért a párkapcsolatunk minősége alapvető az egészségünk tekintetében. 

A MIÉRT? egy kulcskérdés itt is. Miért vagyunk együtt? Mit akarunk? Egyáltalán akarunk-e hosszú távon együtt maradni? 

 Ha  nem akarsz lemaradni egészségről, ételekről szóló blogjainkról, iratkozz fel hírlevelünkre

Ha igen, akkor kellenek a közös célok, amiért legalább az időnk egy picinyke részében együtt küzdünk. Kellenek a közös, jó élmények is, és nem csak évente egyszer, hanem rendszeresen. Na nem nagy dolgok. Akár a közös olvasás, a közös kártyázás, a nagy séták vagy a közös piaci vásárlás és kávézás. 

Korábbi önmagamra visszaemlékezve is elmondhatom azt, amit ma is sok embertől hallok:
"Ugyan miért kéne alkalmazkodnom? Alkalmazkodjon ő hozzám!"
Arra jöttem rá, hogy nem kell. Egy párkapcsolatban NEM KELL! ÉN AKAROK alkalmazkodni! Én akarom, hogy együtt jobb legyen. Én döntöm el, hogy jónak akarom a kapcsolatot. Tehát nem kell, hisz a saját döntésemből teszem. És ekkor már nem is kérdés, hogy kell-e alkalmazkodnom, mert ez már nem alkalmazkodás, hanem a közös élet alakítása.

Hisz azt nézem, a másiknak mi a jó. És ő is ezt nézi, hogy nekem mi a jó. Ugyan úgy egy ember figyel a jólétemre, arra, hogy nekem jó legyen, de ebben az esetben nem önző módon magamra figyelek és dúlok fúlok, ha nem úgy van, ahogy én akarom. Hanem a másik figyel rám, és tenyerén hordoz. És természetesen ugyan ezt kapja meg ő is tőlem. De ehhez kell a MIÉRT is vagyunk együtt? közös cél megfogalmazása!

Ha az alkalmazkodás szó negatív felhangját akarom kihallani, akkor lemondásra gondolok. Lemondok az egyéni érdekeimről a másikért. De akarom én ezt a lemondást? Ez az érzés állandó feszültségben tart. Ebből menekülni akarok, hisz a stresszhormon elönti szervezetem és gyors megoldásként a harc helyett a menekülést választjuk gyakran. A harc itt saját magunkkal, a gondolatainkkal történne, ez pedig hosszadalmas, és lássuk be fájdalmas tevékenység (bár hosszú távon ez lehetne a jó választás).

Ám ha egy közös jövő építésében gondolkodunk, akkor az alkalmazkodás már nem kényszer, hanem valami jobb elérése érdekében mondok le olyan gondolatokról, cselekedetekről, élvezetekről, ami nem segíti a közös jövőnket. Ahogy a kismamák mondanak le korábbi egészségtelen ételeikről, italaikról a bab egészsége érdekében.

Van még egy nagyon fontos tényező, ami egy idő után lesz csak szembetűnő. A személyes fejlődés. Sokan azt gondolják, hogy 50 évesen dicséret az, mikor az osztálytalálkozón azt mondják (és nem a kinézetre) Te nem változtál semmit!
Eltelt 30 év, és semmiben se sikerült fejlődni? Tényleg dicséret ez??
Ha pedig a párunk fejlődött, akkor eltávolodunk egymástól. Az értékrendünk, a prioritásaink és a gondolkodásunk egyre távolabb kerül. Ezért, ha az egyik az önfejlesztés útjára lép, jól teszi a párja, ha gyorsan követi őt. Ha csak nem akarja 5-10 év múlva úgy érezni magát a kapcsolatban, mint egy elmaradott ősember.

A Karácsonyi pihenő kitünő alkalom a jövőnk megbeszélésére, a közös álmodozásra, tervezgetésre, és igen, sok-sok közös apró boldog élmény megszerzésére is.
Használd ki ezt az időt, hogy a 2021 olyan éved legyen, amire régóta vágysz már.

 Ha  nem akarsz lemaradni egészségről, ételekről szóló blogjainkról, iratkozz fel hírlevelünkre

(A cikket írta: Böcker Bea)

Képforrás: www.canva.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

  • 2022 nov 22
    Most pedig a liszt, cukor, tojás időben megvásárlása. Nem akarok azon bosszankodni Karácsonykor, hogy elfogyott, és nem jut már nekem. Nem akarok másra haragudni, aki épp előttem vette le az utolsó darabot. Inkább...
  • Mindig valami kérdés mentén beszélgetünk ilyenkor. Most azt kérdeztem páromtól, lányomtól: Miért vagy hálás, mire vagy büszke? Mind a hárman azt mondtuk elsőre, hogy hálásak vagyunk, hogy együtt vagyunk,...
  • 2020 dec 18
    Hosszú évekig ilyen korai karácsonyaink voltak. Aztán kamasz korára, mikor már mindent tudott, a kialakult hagyományt megtartottuk, a reggeli családi karácsonyunkban az új párom is partnerré, családtaggá vált. A...
További bejegyzések