Mit ehetek | A liszt és víz szerelméből születik a kovász
2020 jan 30
A liszt és víz szerelméből születik a kovász

Tóth Gergő pékkel, az egészséges, finom kenyerek szerelmesével beszélgettünk.

Mitől jó egy kenyér? Miért mindig a régi finom ízeket és állagot várjuk, és dicsérjük, mikor végre ilyen kenyérhez jutunk?

A liszt minősége mellett meghatározó a kovász! Gergő otthon is többféle kovászt készít, így minden kenyere más és más ízű. Volt szerencsék néhányat megkóstolni.

"A kovász liszt és víz szerelméből születik, egy olyan élő mikro-ökoszisztéma, amely vadélesztőgombákat és tejsavbaktériumokat tartalmaz. A baktériumok egyrészt a gabona héjáról és az élesztőgombákkal együtt a levegőből, a vízből és bárhonnan, a kovász közvetlen környezetéből származnak és együtt alkotnak egy önálló mikroorganizmust.

Mondhatni ahány ház annyi kovász, hiszen nincs két egyforma. Amint hazaviszed az otthonodba, befrissíted a saját vizeddel, az általad használt liszttel, a saját táladban, a saját konyhádban, és végül elhelyezed a hűtődben, abban a pillanatban az már a te SAJÁT kovászod, hiszen ennyi változás mellett a baktériumflóra is módosul kicsit.

A tejsavbaktériumok természetes savakat (tejsavat és ecetsavat) termelnek, amelyek savanyítják a tésztát, megváltoztatják annak ízét, tápértékét, valamint nekik köszönhető, hogy a kovászos kenyér lényegesen egészségesebb és könnyebben emészthető. A kovászban található vadélesztő pedig szén-dioxidot termel, neki köszönhetjük a buborékokat a kenyérben és azt, hogy szép nagyra nő a tészta."

A közeljövőben blogunkban megosztunk néhány, Tóth Gergő féle kenyérreceptet is.

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea és Csilla 
Mit-ehetek? - étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések