Mit ehetek | 8 stratégia a tavaszi egészségért
2021 ápr 29
8 stratégia a tavaszi egészségért

Tavaszi fáradtság ellen a legjobb orvosság a boldogság. Azért megtámogathatjuk azzal, hogy fizikailag is lendületbe hozzuk magunkat. Ehhez javasoljuk e 8 alapstratégiát, amelyekben, ha csak egy kicsit javítasz a mostanihoz képest, jóval jobban fogod érezni magad a bőrödben.

1. Mozogj többet, ülj kevesebbet

Minden héten legalább 150 perc közepes intenzitású aerob tevékenységet végezz. Pl. napi 20-30 perc séta 5 napon keresztül.
Plusz hetente legalább 2 alkalommal 30-40 percben izomerősítő tevékenységet is végezz.
Az aerob edzés akkor valósul meg, ha a mozgás lassú, monoton, és a minimálisan szükségesnél nem végzünk több izommunkát. Ilyen a sétálás. (Jó tudni, hogy szervezetünk csak aerob mozgás esetben fog zsírraktárainkhoz nyúlni, ezt is csak akkor, ha mindemellett az étrendünk is megfelelő.)

2. Egyél egészségesebben

Próbálj ki egészséges ételeket, például több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány húst és alacsony zsírtartalmú tejterméket.
Tipp: Készíts elő minden napra fél tányér gyümölcsöt, fél tányér zöldséget, fél tányér teljes kiőrlésű gabonát. Illetve nézz utána, hogy a gyakran fogyasztott ételeid lehetőleg ne tartalmazzanak adalékot, tartósítószert és vegyszereket.

3. Gondold át mit és mennyit iszol

Helyettesítsd vízzel a cukros vagy alkoholos italokat, ezzel az adalék, vegyszer és tartósítószer bevitelt is csökkented, nem mellesleg a 
kalória bevitel is csökken. Ráadásul a víz az egyetlen, amit étkezés közben is bátran fogyaszthatsz, míg a többi gátolja az ételek megfelelő feldolgozását.

4. Aludj eleget

A felnőtteknek legalább 7 óra alvásra van szüksége éjszaka. Feküdj le 11 előtt. Szinte alig van olyan, akiknek elegendő lenne 7 óránál kevesebb alvás, még akkor sem elég, ha azt gondolja magáról. A kutatási eredmények egyértelműen kimutatták ezt.

Tudtad? A 6-12 éves gyerekeknek éjszakánként 9-12 óra alvásra van szükségük. A 13-18 éves tizenéveseknek éjszakánként 8-10 óra alvásra van szükségük. Ennek hiányában idegrendszerük, immunrendszerük, agyuk, szerveik nem megfelelően fejlődnek. Ez sajnos az antiszociális viselkedés "járványszerű" terjedéséből is látható.

Érdemes minden szülőnek elolvasnia a Miért alszunk c. könyvet e témáról.

5. Napfényen biztonságosan tartozkodj

Viselj hosszú ujjú inget és hosszú nadrágot, széles karimájú kalapot és napszemüveget. Használj széles spektrumú, legalább SPF 15 fényvédőt. Gyermekeknél csak a fizikai napvédő jöhet szóba, felnőtteknél pedig a fizikai napvédők mellett csak bizonyos típusú kémiai napvédők azok, amelyek valóban biztonságosak, nem bőrkárosítóak. Ennek érdemes utánajárni. Ma már férfiak, nők esetében is BB vagy CC krém vagy megfelelő napvédőt tartalmazó alapozó használata az arcon szinte elengedhetetlen, már 18-20 éves kortól.

Hordj ellenőrzötten UVA és az UVB sugaraktól védő napszemüveget. A sötétített üvegű, de nem biztonyítottan UVA és UVB sugárzástól védő szemüveg több kárt okozhat, mintha nem viselnéd!

6. Naponta minimum kétszer 3-3 percben moss fogat fogkefével és fluoridos fogkrémmel

A fogak és az íny tisztán tartása megakadályozhatja az üregek keletkezését és az ínybetegségeket. A fogkrémet ne nyeld le! Használj olyan szájvizet, amely PH értéke 5,5 körüli, de ennél semmiképpen nem savasabbat.

7. Ne dohányozz!

Meg tudod csinálni! Nem leszokni kell a dohányzásról, hanem nem dohányos identitást kell kialakítani.
A cigaretta elhagyása akkor lesz sikeres, ha identitásunk megegyezik azzal, amit teszünk. 
Hogy identitásunk része-e a nem dohányzás, talán a legjobb teszt erre, hogy kínáláskor mit válaszolunk:

A.) Köszönöm nem, épp próbálok leszokni. (Próbálkozol, az akaraterődre kívánsz támaszkodni, az pedig véges. Egy problémás, nagy akarat erőt igénylő nap után már nem fogod bírni.)
B.) Köszönöm nem, nem dohányzom. (Itt már egy nem dohányos identitásod van, amibe nem fér bele a dohányzás. Sokkal könnyebb így azonnal elhagyni a dohányzást.)

Gondoljuk át, mi mit mondanánk? Próbálom vagy pedig azt, hogy én egy nem dohányos vagyok?

8. Ismerd meg az egészségügyi állapotodat

Nálunk Magyarországon ez azt jelenti, hogy évente csináltass egy komplett állapotfelmérést és konzultálj is arról, illetve az előző időszakhoz képesti változásokról szakemberrel.

Ha nem akarsz lemaradni a következő szakmai cikkünkről, iratkozz fel hírlevelünkre

Forrás:

Atomi szokások c. könyv
Miért alszunk c. könyv
www.cdc.gov

Képforrás: www.canva.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések